Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار مهر، در پی انتشار خبری با عنوان «دهن کجی به میراث ناملموس یونسکو / لنج‌های چوبی را امحاء کنید!» در خبرگزاری مهر، روابط عمومی وزارت میراث فرهنگی در نامه‌ای به خبرگزاری، درباره مصوبه هیأت دولت و به خطر افتادن میراث ناملموس لنج سازی در ایران توضیحاتی داده و از ارسال نامه وزیر میراث فرهنگی به معاون اول دولت درباره این مصوبه خبر داد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این پاسخ آمده است: مهارت سنتی ساخت لنج ایرانی و دریانوردی با آن در خلیج فارس و نقالی در آذر ماه ۱۳۹۰ در ششمین نشست کمیته بین الدول کنوانسیون حفاظت میراث فرهنگی ناملموس در بالی اندونزی به عنوان دو پرونده اضطراری در فهرست میراث درخطر یونسکو به عنوان اثری نیازمند پاسدارانه فوری به ثبت رسید. این پرونده از مهم‌ترین اسناد بین‌المللی است که گواهی می‌دهد ایرانی‌ها در ساخت شناورهای دریایی و دریانوردی در خلیج فارس سابقه چندهزارساله دارد. ثبت این دانش در فهرست آثار در خطر بیانگر نامناسب بودن وضعیت آن بود. از این رو ایران متعهد شد چهار سال یک بار اقدامات مربوط به این پاسداشت را برای ادامه حیات و ترویج آن در کشور را به یونسکو ارسال کند. ایران نیز بطور دائم گزارش عملکرد خود از اقدامات پاسدارانه اش را هر چهار سال پس از ثبت جهانی این دانش به یونسکو فرستاده تا نشان دهد که در این سال‌ها برای پاسداری و ترویج این اثر که در لیست میراث در خطر بوده، تلاش کرده است.

ایجاد پایگاه مهارت‌های سنتی لنج سازی ایرانی و دریانوردی با آن در خلیج فارس در بندر کنگ، ایجاد بانک اطلاعاتی از تاریخ شفاهی لنج سازی و دریانوردی از طریق انجام مصاحبه‌ها با ناخدایان، ملوانان و لنج سازان قدیمی در سواحل خلیج فارس، تهیه سه فیلم مستند، توافق با وزارت آموزش و پرورش برای راه اندازی هنرستان علوم و فنون دریانوردی در بندر کنگ با هدف تربیت ناخداهای جوان به گونه‌ای که دانش دریانوردی امروز را به همراه دانش سنتی دریانوردی و شناخت نشانه‌های طبیعی مانند بادها، جریانات آبی، ستاره شناسی و هواشناسی دریایی در خلیج فارس را فرا بگیرند از جمله اقدامات پاسدارانه این دانش پس از ثبت جهانی آن بوده است.

انتشار سه جلد کتاب به سه زبان فارسی، انگلیسی و عربی، مرمت و احیا لنج چوبی در راستای حفاظت، حراست و احیا این صنعت صنعت کهن مردمان خلیج فارس، بهره برداری از موزه فضای باز لنج سازی و دریانوردی گوران در جزیره قشم، موزه دریا و دریانوردی و موزه تجارت دریایی در بندر بوشهر و برگزاری چندین دوره آموزشی و همچنین برنامه ریزی تورهای گردشگری فرهنگی برای بازدید از کارگاه‌های لنج سازی در گوران و دیگر روستاهای جزیره قشم از جمله پی پشت، دولاب، سوزا و بندر لافت در قشم و بندر کنگان در استان بوشهر در راستای معرفی، آموزش و آگاهی افزایی عمومی و آغاز فعالیت موزه مردم شناسی در خانه بومیان جزیره کیش در سال ۲۰۱۷ با هدف پاسداری و ترویج میراث فرهنگی ناملموس مردمان بومی با همکاری و پشتیبانی سازمان منطقه آزاد جزیره کیش از دیگر اقدامات پاسدارانه این دانش به شمار می‌رود. که گزارش ادواری این اقدامات طی دو دوره در سال‌های ۱۳۹۴ و سال جاری در کمیته جهانی میراث ناملموس سازمان علمی آموزشی و فرهنگی ملل متحد از سوی کشورمان ارائه و مورد تأیید این کمیته قرار گرفته است.

در این راستا همچنین امروزه کارگاه‌های متعددی در کرانه خلیج‌فارس در شهرها و مناطقی مانند بندر کنگ، قشم، بوشهر و سواحل دریای عمان به ساخت و تعمیر برنج‌های سنتی مشغول هستند.

پیرو گزارش مندرج در آن خبرگزاری در خصوص مصوبه ۲۳ آذر هیأت وزیران با عنوان «برنامه جایگزینی شناورهای سنتی تجاری با ظرفیت کمتر از ۵۰۰ تن (لنج تجاری) با هدف حذف ابزار قاچاق کالا از دریا، انتقال فعالیت‌های غیررسمی به رسمی و تجاری، رونق فعالیت‌های کشتی‌سازی داخلی و خدمات تعمیر و نگهداری آن‌ها و نیز افزایش ایمنی دریایی» بر اساس پیشنهاد وزارت راه و شهر سازی نامه‌ای از سوی علی اصغر مونسان وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به معاون اول دولت ارسال شده است.

در این نامه به ثبت مهارت سنتی لنج سازی ایران و دریانوردی با آن در خلیج فارس در فهرست میراث ناملموس یونسکو و فهرست میراث در خطر و نیازمند پاسداری فوری که به موجب قانون الحاق ایران به کنوانسیون ۲۰۰۳ یونسکو دولت ایران دارای تعهدات بین‌المللی برای پاسداری از این دانش سنتی است اشاره شده است.

وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در این نامه با بیان اینکه مهارت‌های سنتی لنج سازی در حال حاضر در خطر فراموشی قرار داشته و بر اساس آخرین گزارش ادواری جمهوری اسلامی ایران در پانزدهمین اجلاس بین‌المللی کمیته میراث جهانی ناملموس در آذر ماه سال جاری، وضعیت این میراث جهانی در خطر مورد بررسی این کمیته قرار گرفته به ضرورت بازنگری مفاد تصویب نامه و گنجاندن بندهای مربوط به مشوق‌های حمایتی در جهت احیای این میراث جهانی در خطر و نیازمند پاسدارانه فوری تأکید کرده است.

کد خبر 5163733 فاطیما کریمی

منبع: مهر

کلیدواژه: لنج صیادی مصوبه هیات دولت بندر کنگ شهرداری تهران شورای شهر تهران سازمان تامین اجتماعی ویروس کرونا وزارت آموزش و پرورش محسن حاجی میرزایی متروی تهران قوه قضاییه ترخیص کالا علی اصغر مونسان سامانه بارشی شهرداری شورای عالی آموزش و پرورش هوای سالم میراث ناملموس میراث فرهنگی خلیج فارس میراث جهانی لنج سازی بندر کنگ

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۲۵۸۸۵۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آسیب‌شناسی راهکار تقویت فرآیند جبهه‌ سازی در عرصه فرهنگی است

به گزارش خبرنگار مهر، دومین جلسه از سلسله نشست‌های رسالت اندیشی دفتر بانوان جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی استان گیلان ظهر سه شنبه با هدف مرور و بازخوانی بیانات مقام معظم رهبری پیرامون تشکیل جبهه فرهنگی و کارکردهای آن برگزار شد.

«راضیه فلاح» فعال فرهنگی در این نشست با بیان اینکه هنوز جبهه فرهنگی به معنای عام آن به طور کامل در کشور شکل نگرفته اظهار کرد: تحقق جبهه سازی در عرصه فرهنگ نیازمند پشتوانه فکری و تئوریک است؛ همانند عملکرد یکپارچه حزب جمهوری اسلامی در سال‌های اولیه انقلاب.

این فعال فرهنگی با تاکید بر لزوم توجه به سیر کار تشکیلاتی در فرایند جبهه‌سازی گفت: ارزش و اهمیت کار تشکیلات تا چندسال گذشته مورد توجه نبود و هر گروهی با توجه به سلیقه شخصی خودش پیش می‌رفت اما امروز این فرایند در حال اصلاح است.

وی جبهه سازی در عرصه فرهنگی را کاری جدی و عمیق دانست و تصریح کرد: حضور شخصیت‌هایی مانند حجت‌الاسلام پناهیان و همراهی آن‌ها با جبهه فرهنگی به تقویت پشتوانه فکری جبهه کمک خواهد کرد.

فلاح موازی کاری مجموعه‌های فرهنگی را از جمله آفت‌های حوزه جبهه سازی دانست و تصریح کرد: عدم هم افزایی و هم فکری مجموعه‌های فرهنگی در اجرای عملیات‌های فرهنگی سبب شده تا نقشه راه مشخصی وجود نداشته باشد و موازی کاری ایجاد شود.

لزوم اتحاد و هم افزایی مجموعه‌های فرهنگی

«سیده زهرا نیک پی» یکی دیگر از فعالان فرهنگی گیلان نیز در این نشست با تاکید بر لزوم اتحاد و هم افزایی مجموعه‌های فرهنگی اظهار کرد: مجموعه‌های فرهنگی در شرایط کنونی باید از اختلافات پرهیز کنند و با همفکری و هم افزایی در مسیر جبهه سازی فرهنگی گام بردارند.

این فعال فرهنگی آسیب‌شناسی و بررسی فرایند اقدامات فرهنگی را از جمله الزامات تقویت فعالیت‌های مجموعه‌ها در عرصه فرهنگی دانست و گفت: آسیب‌شناسی تشکیلات از جمله تأکیدات مقام معظم رهبری در عرصه فرهنگ است.

وی با اشاره به نقش اثرگذار جوانان در عرصه‌های فرهنگی و اجتماعی افزود: جوانان می‌بایست در رأس مجموعه‌های فرهنگی قرار بگیرند و با شنیدن انتقادات، راهکارها و پرهیز از منیت به دنبال تعالی تشکیلات فرهنگی باشند.

کد خبر 6099353

دیگر خبرها

  • ۱۵۴ همت در پروژه های بندری سرمایه گذاری می شود
  • آسیب‌شناسی راهکار تقویت فرآیند جبهه‌ سازی در عرصه فرهنگی است
  • توقف پیاده‌راه‌سازی خیابان باباطاهر همدان در پی کشف آثار تاریخی
  • کنگره ملی طب ایرانی، فرصتی برای احیای میراث کهن و ارتقای سلامت جامعه
  • کشف اثر تاریخی، پیاده راه سازی در بافت مرکزی همدان را متوقف کرد
  • «فهرج»، کاندیدای بهترین روستاهای جهانی گردشگری
  • معلم میراث‌ دار انبیا در تعلیم و تربیت و انسان‌سازی
  • افتتاح نمایشگاه نقشه‌‌های تاریخی خلیج‌فارس و عروسک‌های بومی اقوام ایرانی
  • افتتاح دو نمایشگاه نقشه های تاریخی و کهن خلیج فارس و عروسک های بومی اقوام ایرانی
  • افتتاح دو نمایشگاه نقشه های تاریخی و کهن خلیج فارس و عروسک های بومی اقوام ایرانی برای اولین بار در خوزستان